Ladataan…

Väestön koulutusrakenne vuonna 2021

Pohjois-Savon 15 vuotta täyttäneestä väestöstä 76 % oli suorittanut perusasteen jälkeisen tutkinnon vuonna 2021. Osuus oli prosenttiyksikön korkeampi kuin koko maassa. Toisen asteen tutkinnon oli 15 vuotta täyttäneistä pohjoissavolaisista suorittanut 45 %. Osuus oli reilut neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin koko maassa. Korkea-asteen tutkinnon pohjoissavolaisista oli suorittanut 29 %. Koko maassa korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus oli vajaat neljä prosenttiyksikköä korkeampi. Ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien osuus Pohjois-Savon 15 vuotta täyttäneestä väestöstä oli 24 %. Koko maassa osuus jäi noin prosenttiyksikön korkeammaksi.

Koulutustasomittaimen mukaan Pohjois-Savossa asuu Suomen maakunnista seitsemänneksi korkeimmin koulutettu väestö. Väestön koulutustasomittain ilmaisee perusasteen jälkeen suoritetun korkeimman koulutuksen keskimääräisen pituuden. Pohjois-Savossa väestö on suorittanut keskimäärin 3,7 vuotta koulutusta perusasteen jälkeen. Koko maassa kesto on keskimäärin 3,9 vuotta.

Väestön koulutustaso on noussut Pohjois-Savossa ja koko maassa kuluvien vuosien aikana. Tähän on vaikuttanut osaltaan väestön ikääntyminen. Koulutustaso on noussut nopeasti vanhimmissa ikäluokissa. Vuonna 2021 ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa olevia oli 65–69-vuotiaiden ikäluokassa enää vajaat 21 %, kun vuonna 2007 osuus oli 54 %. Vuoteen 2020 verrattuna ilman tutkintoa olevien osuus laski 65–69-vuotiaiden ikäluokassa reilut kaksi prosenttiyksikköä. Sen sijaan nuorimmissa ikäluokissa ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien suhteellinen osuus on kääntynyt viime vuosina pieneen kasvuun.

Tutustu väestön koulutusrakennetta kuvaavaan tilastoon täällä.

Takaisin edelliselle sivulle