Ladataan…

Pohjois-Savon aluetalous elpyy koronan jäljiltä

Alkuvuoden 2021 tiedot osoittavat, että Pohjois-Savon aluetalous on palannut takaisin kasvu-uralle koronan aiheuttaman kuopan jälkeen. Koko maassa tilanne on samansuuntainen. 

Liikevaihdossa hyvä alkuvuosi

Alkuvuonna maakunnan liikevaihto kasvoi 4,8 % ja koko maan 6,3 %. Liikevaihto kasvoi Kuopion seudulla 5,7 %, Ylä-Savossa 7,3 % ja Sisä-Savossa 10,4 %. Varkauden seudulla liikevaihto laski 0,7 % ja Koillis-Savossa 31,7 %. Koillis-Savon kohdalla on huomattava, että kyseessä on pieni tilastoalue, jossa muutaman yrityksen kehitys heilauttaa lukuja ylös tai alas. 

Vienti piristyi vauhdilla

Alkuvuonna vienti piristyi verrattuna vuoden takaiseen, ja kaikkien toimialojen yhteenlaskettu vienti kasvoi sekä Pohjois-Savossa että koko maassa 6,6 %. Kuopion seudulla vienti ylsi 12,4 %:n, Ylä-Savossa 16,6 %:n ja Sisä-Savossa 19,6 %:n kasvuun. Varkauden seudulla vienti laski 7,9 %. 

Palkkasumma kääntyi takaisin kasvuun

Alkuvuonna kaikkien toimialojen yhteenlaskettu palkkasumma nousi Pohjois-Savossa 5,7 % ja koko maassa 4,4 %. Palkkasumma kasvoi kaikilla Pohjois-Savon seuduilla. Kuopion seudulla palkkasumma kohosi 6,4 %, Ylä-Savossa ja Sisä-Savossa 4,7 %, Varkauden seudulla 4,0 % ja Koillis-Savossa 3,2 %. 

Lomautettujen määrä laskenut koko kuluvan vuoden ajan

Pohjois-Savossa oli syyskuun lopussa työttömänä 10 700 henkeä, mistä lomautettujen osuus oli noin 550. Lomautettujen määrä on laskenut koko kuluvan vuoden ajan ja lähentelee jo vuoden 2019 tasoa. Työttömien osuus työvoimasta oli 9,5 %. Seuduittain matalin työttömien osuus työvoimasta oli Sisä-Savossa (7,4 %), Varkauden seudulla (9,3 %) ja Kuopion seudulla (9,4 %). Korkein työttömien osuus työvoimasta oli Koillis-Savossa (11,4 %) ja Ylä-Savossa (10,2 %). 

Koko aluetalouskatsaus kuvioineen ja taulukoineen löytyy täältä.

Takaisin edelliselle sivulle