Ladataan…

PTT:n ennuste: Talous kasvaa epävarmuudesta huolimatta

Pellervon taloustutkimus ennustaa, että Brexit sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota luovat epävarmuutta ja hidastavat kasvua. Kotitalouksien tilanne on kuitenkin Suomessa ja laajemminkin euroalueella hyvä, joten kulutuksen olisi varaa kasvaa enemmänkin. Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 1,3 ja vuonna 2020 1,2 prosenttia.

Tuotannon kasvu on selvästi hidastunut maailmalla, erityisesti euroalueella. Näkyvimpinä syynä talouskasvun hidastumiseen ovat Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä Britannian eroprosessi Euroopan Unionista. Näillä on ollut selvä negatiivinen vaikutus maailmankauppaan ja teollisuustuotantoon. Ne eivät kuitenkaan ole ainoat tekijät talouskasvun hidastumisen taustalla. Kasvua ovat hidastaneet myös Kiinan velkaantumisen hillintä ja euroalueen kotitalouksien kulutuksen kasvun hyytyminen.

Kauppasotaan ja brexitiin ei odoteta pikaista ratkaisua. Ne heikentävät talouskasvua sekä tänä että ensi vuonna. Riippuen brexitin toteutumistavasta vaikutukset ensi vuodelle voivat olla myös selvästi ennustettua suuremmat, jolloin kasvu Suomessa ja euroalueella olisi selvästi ennustettua heikompaa. Ensi vuoden kasvu voi kuitenkin yllättää myös positiivisesti. Euroalueella kotitalouksien tilanne on hyvä, yritykset eivät ole lopettaneet investointeja ja keskuspankit elvyttävät taas taloutta.

Lue lisää PTT:n sivuilta…

Takaisin edelliselle sivulle