Ladataan…

Pohjois-Savon väestönmuutosten ennakkotiedot tammi-toukokuu 2020

Väestönmuutokset tammi-toukokuussa Pohjois-Savossa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Pohjois-Savon väkiluku laski tammi-toukokuussa -602 henkeä, kun vuosi sitten väkiluku laski -817 henkeä. Alkuvuoden väestönkehitys näyttää olleen Pohjois-Savossa hieman kolmea edellisvuotta parempaa. Syntyvyys on noussut Pohjois-Savossa hieman edellisvuoden tasosta, ja syntyneitä oli tammi-toukokuussa 748 (vuosi sitten 716). Myös kuolleiden määrä on noussut hieman edellisvuodesta (1 239, vuosi sitten 1 192), ja kuolleita oli 491 enemmän kuin syntyneitä (vuosi sitten 476).

Muuttoliikkeessä alkaa tyypillisesti toukokuun väestönmuutoksissa näkyä opiskelijoiden poismuutto opiskelupaikkakunnilta, minkä vuoksi opiskelupaikkakuntien väestönkehitys näyttää heikommalta kuin myöhemmin syksyllä. Tilanne on päinvastainen paikkakunnilla, joilla ei ole suuria oppilaitoksia. Kesäajan tilastojen perusteella ei voi arvioida koko vuoden väestönkehitystä, ja kesäaikaa luotettavamman kuvan väestönkehityksestä saa syksyn tilastoista.

Kevään poikkeustilanteen vaikutuksia näkyy muuttoliikkeessä kuukausitasolla

Vielä tämän vuoden maaliskuussa maan sisäisiä muuttoja sekä maahanmuuttoja Suomeen oli liki kaikissa Suomen maakunnissa enemmän kuin vuotta aiemmin. Kansainvälinen muuttoliike alkoi sen sijaan hidastumaan huhtikuussa, ja maahanmuuttojen määrä laski edellisvuoden huhtikuuta matalammalle tasolle suurimmassa osassa maakunnista. Koko maan tasolla maahanmuuttoja oli huhtikuun aikana 559 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Maastamuuttojen määrä oli edellisvuotta matalammalla tasolla jo alkuvuodesta, ja määrä on jatkanut laskua kevään ajan.  Maan sisäinen muuttoliike oli sen sijaan huhtikuussa vielä hieman edellisvuotta vilkkaampaa.

Koronaan liittyvät matkustusrajoitukset sekä työmarkkinatilanne näyttäisivät näkyvän muuttoliiketilastoissa etenkin toukokuussa. Toukokuussa maahanmuuttojen määrä pysyi edelleen edellisvuotta alemmalla tasolla kahta maakuntaa lukuun ottamatta, ja maahanmuuttoja oli kuukauden aikana koko maassa lähes 1 100 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Maastamuuttoja oli edellisvuotta vähemmän kaikissa maakunnissa. Koko maan tasolla maastamuuttoja oli toukokuussa 830 vähemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa. Toukokuun tilastoissa näkyy myös maan sisäisen muuttoliikkeen lievä hidastuminen. Maan sisäisiä muuttoja oli toukokuussa koko maassa 1 550 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tulomuuttoja oli edellisvuotta enemmän vain yhdessä maakunnassa ja lähtömuuttoja vuoden takaista enemmän vain kahdessa maakunnassa.

Kunta- ja maakuntakohtaiset tarkemmat tiedot tammi-toukokuun väestönmuutoksista löytyvät täältä.

Tarvittaessa lisätietoja antaa tietopalveluasiantuntija Maarit Intke, maarit.intke (at) pohjois-savo.fi, puh +358 44 714 2617.

Huom! Tilastossa kokonaismuutos koostuu luonnollisesta väestönlisäyksestä, kokonaisnettomuutosta ja mahdollisesta korjaustermistä. Korjaukset ovat enimmäkseen muuttoilmoitusten käsittelyssä tapahtuneiden virheiden jälkikäteen tehtyjä oikaisuja.

Takaisin edelliselle sivulle