Ladataan…

Pohjois-Savon väestönmuutosten ennakkotiedot tammi-huhtikuu 2024

Pohjois-Savon väkiluku laski 30 asukkaalla. Syntyneiden määrä väheni viime vuodesta 17:llä ja kuolleiden määrä kasvoi 14 hengellä. Kuntien välisiä tulomuuttoja oli 83 enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta myös lähtömuuttojen määrä kasvoi 58 hengellä. Maahanmuuttoja oli 236 ja maastamuuttoja 9 enemmän kuin vuotta aiemmin. Kokonaisnettomuutto jäi voitolle 516 henkeä, kun vuotta aiemmin muuttovoitto oli 95 henkeä.

Kuopion seudun väkiluku kasvoi 264 asukkaan verran, kun vuosi sitten kasvua oli 55 henkeä. Kuopion kaupungin väkiluku kasvoi 238 henkeä (vuosi sitten kasvua oli 84 henkeä). Siilinjärvellä väkiluku kasvoi 26 henkeä, kun vuosi sitten väkiluku laski 29 henkeä. Vaikka seudun luonnollinen väestönlisäys ja kuntien välinen muuttoliike oli negatiivinen, niin väkiluvun käänsi nousuun maahanmuutto. Kuopion kaupunki jäi kuntien välisessä muuttoliikkeessä tappiolle 41 henkeä, kun viime vuonna tappio oli 28 henkeä. Siilinjärvellä kuntien välinen muuttoliike oli positiivinen, 21 henkeä (vuosi sitten muuttotappiota oli 34 henkeä).

Ylä-Savon seudulla väkiluku laski 182 henkeä, kun vuotta aiemmin laskua oli 200 henkeä. Syntyneiden määrä laski ja kuolleiden nousi viime vuoden tasosta (syntyneet alkuvuonna -13 ja kuolleet +8 henkeä edelliseen vuoteen verrattuna). Kuntien välinen muuttotappio pieneni 54 henkeen (viime vuonna laskua oli 91 henkeä), ja ulkomailta saatu muuttovoitto pysyi suunnilleen samana. Iisalmen väkiluku pieneni alkuvuoden aikana 45 hengellä. Myös muissa Ylä-Savon kunnissa väkiluku laski.

Sisä-Savon väkiluku kasvoi kahdella hengellä, kun vuotta aiemmin laskua oli 101 hengen verran. Kuntien välinen nettomuutto oli positiivista kaikissa seudun kunnissa ja väkiluku kasvoi Rautalammilla ja Tervossa. Kuntien välinen muuttovoitto oli 42 henkeä, kun vuotta aiemmin muuttotappiota oli 49 henkeä. Myös nettomaahanmuutto kasvoi viime vuodesta 10 hengellä ja oli 31 henkeä.

Koillis-Savossa väkiluku laski alkuvuonna 11 hengellä (vuosi sitten -50). Kuitenkin Kaavilla ja Tuusniemellä väkiluku kasvoi. Koillis-Savossa kuntien välistä muuttovoittoa oli 19 henkeä (vuosi sitten -10 henkeä) ja maahanmuutossa muuttovoittoa oli edellisen vuoden tavoin kolme henkeä. Väestönkehitystä heikensi syntyneiden ja kuolleiden määrän välinen epäsuhta.

Varkauden seudun väestönkehitys parani hieman viime vuodesta, ja väkiluku laski 103 henkeä (vuosi sitten -111 henkeä). Maahanmuuttoa seudulle oli alkuvuonna 87 hengen verran, mutta kuntien välinen muuttoliike oli 44 henkeä tappiollinen. Kuntien välisessä muuttoliikkeessä plussalle pääsi vain Joroinen, jossa myös väkiluku kasvoi kahdella hengellä. Varkaudessa ja Leppävirralla kuntien välinen muuttoliike oli negatiivista. Varkauden kaupungin väkiluku laski 57 hengellä (vuosi sitten laskua oli 53 henkeä).

Itä-Suomen (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Kainuu) väkiluku laski ennakkotietojen mukaan 133 hengellä tammi-huhtikuussa vuonna 2024. Väkiluvun lasku oli huomattavasti pienempää kuin edellisenä vuonna tammi-huhtikuussa, jolloin laskua oli 982 henkeä. Syntyneitä Itä-Suomessa oli 1 177 ja kuolleita 2 768. Kuntien välinen muuttoliike oli 548 henkeä tappiollinen ja muuttovoittoa ulkomailta kertyi 2 082 henkeä.

Koko maassa väkiluku kasvoi huomattavasti edellisvuotta enemmän. Väkiluku kasvoi ennakkotietojen mukaan tammi-huhtikuussa 10 121 hengellä, kun vuotta aiemmin kasvu oli 8 730 henkeä. Väkiluvun kasvua edisti ennen kaikkea maahanmuutto. Syntyneitä oli alkuvuodesta 392 enemmän kuin edellisenä vuonna, ja myös kuolleiden määrä laski edellisvuodesta 606 hengellä.

Tutustu väestönmuutostilastoihin tarkemmin täällä.

Tarvittaessa lisätietoja antaa tietopalveluasiantuntija Pekka Lindgren, pekka.lindgren (at) pohjois-savo.fi, puh +358 44 714 2607.

Analyysi perustuu Tilastokeskuksen tuottamiin väestönmuutosten ennakkotietoihin. Tilastoissa kokonaismuutos koostuu luonnollisesta väestönlisäyksestä, kokonaisnettomuutosta ja mahdollisesta korjaustermistä. Korjaukset ovat enimmäkseen muuttoilmoitusten käsittelyssä tapahtuneiden virheiden jälkikäteen tehtyjä oikaisuja.

Takaisin edelliselle sivulle