Ladataan…

Kauppakamarikysely: Kustannuspaineet rokottavat yritysten kannattavuutta – 30,9 prosenttia yrityksistä arvioi kannattavuutensa heikkenevän tänä vuonna

Venäjän hyökkäyssota heikentää talouden suhdannetilannetta, mutta kauppakamarien kyselyn mukaan yritykset uskovat yhä liikevaihdon ja työllisyyden kasvuun tänä vuonna. Kustannuspaineet heikentävät kuitenkin yritysten kannattavuutta – 30,9 prosenttia Pohjois-Savon yrityksistä (valtakunnallisesti 35,5) arvioi kannattavuutensa heikkenevän. Kustannusten noususta kärsivät myös kotitaloudet sillä ostovoima supistuu. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist ja Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen muistuttavat, että heikkenevästä suhdannetilanteesta huolimatta taloudessa on edelleen myönteisiäkin tekijöitä.

”Heikkenevään suhdanteeseen lähdetään vauhdikkaan elpymisjakson vauhdittamana hyvistä asemista. Investointien ja viennin näkymät ovat edelleen kohtalaiset. Lisäksi hyvä työllisyystilanne ja koronarajoitusten poistuminen tukevat taloutta sodan ja pakotteiden tuomaa negatiivista sokkia vastaan”, Appelqvist sanoo. Hyvistä työllisyysluvuista huolimatta työvoiman saatavuus on edelleen merkittävä haaste yrityksille. Valtakunnallisesti 41 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi, että osaavan työvoiman puute rajoittaa tällä hetkellä yrityksen toimintaa.

Ukrainan sota ja Venäjään kohdistetut pakotteet vaikuttavat Pohjois-Savossa liiketoimintaan kielteisesti 60,6 prosentissa kyselyyn vastanneista yrityksistä. Lisäksi raaka-aineiden ja komponenttien kallistuminen vaivaa yli 40 prosenttia yrityksistä ja toimitusvaikeudet kolmasosaa.  Suurin epävarmuus liittyy Venäjän-kaupan katkoksen kestoon. Kestoa on vaikea arvioida, mutta on varsin mahdollista, että se muodostuu hyvin pitkäksi.  

Lue lisää…

Takaisin edelliselle sivulle